Mitt Romania

2014-01-31 21.52.19

MITT ROMANIA

De siste årene har jeg fulgt nøye med på både norsk og internasjonal presse hver gang ordene “sigøyner”, “rumener” eller “Roma” har dukket opp. Jeg har bodd i Romania siden 2006.

Det jeg ønsker å få frem med denne artikkelen er hvordan jeg har opplevd Romania i de årene jeg har bodd her. Alle de positive menneskene, gjestfriheten, gavmildheten og naturlige væremåten jeg føler vi har mistet mye av hjemme – alt dette lever fortsatt her i beste velgående.

Det er ikke mange år siden Norge selv var en nasjon av bønder og fiskere, til dels er vi det enda og her ser jeg mange likheter mellom de to nasjonene. Trearbeid, håndarbeid, tradisjoner og overtro florerer av sammenlignbare elementer. Vi må være klar over at dette er et stort land, over 20 millioner mennesker bor her og noen regioner ligger både 50, 100 og 200 år bak den norske velferdsstaten. Ett kontrastenes land, med andre ord.

Fra Transilvania i nord, gjennom Karpatene, innom Bucuresti så susende på motorveien ut mot Sortehavet kan du oppleve absolutt alt. Jeg nevner moderne vibrerende metropoler, ishotell, jakt på ulv/bjørn/trøfler, skianlegg, eventyrlige slott, ville fjell, kulturelle perler, shopping i verdensklasse, vingårder, vide stepper, lange strender og alltid selskap av livsglade mennesker som kan bryte ut i spontan dans så fort det spilles en favoritt på radioen.

Det er fristende å nevne at i firmaet Microsoft er rumensk det mest talte språket etter engelsk, og at Romania er og har vært en gigant internasjonalt innen matematikk. Hovedstaden Bucuresti har ett mangfold av universiteter og man møter mennesker her med herlige tanker og ideer hver eneste dag, gjerne på et av byens utallige utesteder eller cafeer. Forteller man at man er norsk blir man gjerne påspandert en øl før en lengre samtale innledes om vikinger, Vlad Tepes og rumensk mat. Etterhvert får man gjerne også en grundig historieleksjon krydret med virkelig gode konspirasjonsteorier om hvorfor ting gikk så galt på 90-tallet etter revolusjonen i 1989.

I Norge har vi klart det kunststykket å dømme et helt folk basert på et fåtall vinningskriminelle og reportasjer fra 1991. I virkeligheten vet de færreste nordmenn noe særlig om Romania anno 2013 og hvor moderne det faktisk er. Media har mye av skylden for dette, og man kan forstå at det er lett å gå i den fella. Jeg hørte en historie om ei nederlandsk jente som trodde Romania var et ekstremt primitivt land og tok med lommelykt og dopapir når hun skulle hit – sånt må man bare le av.

Romania HAR endret seg svært mye, og på svært kort tid. Dansker, engelskmenn, franskmenn, nederlendere, sveitsere, amerikanere, grekere, tyskere og italienere er alle på plass med selskaper som skaper arbeidsplasser, og alle de multinasjonale selskapene er representert i full monn. De bygger ut virksomheter, inspirerer gründere og bidrar med kunnskap og erfaring som landet trenger – hvor er Norge?

Bare på de få årene jeg har hatt tilhold her har det skjedd enorme endringer, ikke minst ser jeg tydelig at prosjekter finansiert av EU virkelig begynner å påvirke hverdagen. De fleste skandinaver jeg møter her drar hjem i ydmykhet av sin egen forhåndsdømming av landet og folket, men desto rikere på perspektiv og venner.

Romania er et fantastisk reisemål, et mulighetenes land for investorer i alle sektorer og et land jeg elsker.